Míg számos ember úgy véli, hogy az egészséges életvitel a testmozgás és az egészséges étrend kettősségében kimerül, addig nem szabad megfeledkeznünk a vitaminok és ásványi anyagok fontosságáról sem. Ilyen fontos szerepet játszó ásványi anyag a jód is, mely mint az legutóbb kiderült kulcsfontosságú szerepet játszik a szerveztet optimális működésében.
Kiváltképpen a pajzsmirigy megfelelő funkcionálásában játszik a jód fontos szerepet, ugyanis a jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy által termelt két hormon előállításához.
A jód hiányából még számos más tünet is fakadhat:
A túlzott fáradtság szorosan összefügg a pajzsmirigy alulműködésével, hiszen így jelentősen megcsappan a szervezet energiaszintje.
Jódhiány esetén a szervezet képtelenné válik az étel energiává való átalakítására, ezért a fölösleges zsír mind lerakódik a test szöveteiben.
Ezt a lassú anyagcsere okozza, hiszen a lelassult anyagcsere alacsony vérkeringéssel jár, így kevesebb vér jut a szervekhez és a sejtekhez, amitől könnyebben kialakul a fázás érzése.
A jód 20%-a a bőrben tárolódik, különösképpen a verejtékmirigyekben. A jódhiány gátolja az izzadást, ami miatt a bőr kevesebb nedvességgel rendelkezik és könnyen szárazzá válik.
A jódhiány az emésztőrendszert is nagyban befolyásolja. Lelassítja a belek mozgását, így vezetve a székrekedéshez.
Mivel a jód szintje nagyban befolyásolja a pajzsmirigy működését és hormonjainak termelődését, ezért a depresszív hangulat kialakulásáért a szervezet hormon ingadozásai a felelősek.
A pajzsmirigyhormonok alultermelődése miatt a haj és a körmök is kevesebb tápanyagba részesülnek, ami gátolja azok növekedését és erősségét.
A megfelelő jódbevitelt nem csak kapszulák és tabletták segítségével valósíthatjuk meg, hanem számos olyan étel is létezik, melyek magad jódtartalommal rendelkeznek: hínár, kenyér, marhahús, sült burgonya, eper és áfonya.
Forrás:
Szólj hozzá