A Candida gombás fertőzés 7 tünete: Te már felfedezted magadon ezeket?

Legelőször is érdemes azzal kezdenünk, hogy mi is a Candida?

A Candida az úgynevezett sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja. A sarjadzógombák tulajdonképpen olyan gombafajokat ölel fel, melyek sarjadzással, azaz ivartalanul képesek szaporodni. Normál körülmények között a belekben is megtalálható, hiszen ez egy hasznos baktériumfajta, mivel egyensúlyban tartja a belekben található gombák szaporodását.

Viszont ha ez a Candida nevezetű gombafaj túltermelődik, akkor bizony elég komoly problémákat okozhat a szervezetben, hiszen bekerülhet a vérkeringésbe.

A Candida által okozott tünetek közé sorolhatjuk:

  • kellemetlen szájszag
  • cukor utáni vágyódás
  • depresszió
  • hormonális zavarok
  • krónikus fáradtság és kimerültség
  • csökkent szexuális vágy
  • gyenge immunrendszer
  • húgyúti problémák

A Candida túlzott megjelenését számos életmóddal összefüggő káros tevékenység vagy szokás is befolyásolhatja, ilyen például a túlzott alkoholfogyasztás, cukorban és szénhidrátban gazdag étrend, nagyfokú stressz stb.

Habár elég nehéz magunktól rájönni, hogy ez a gombás fertőzés áll problémáink hátterében, mégis, ha a következő jelek együttesét véljük felfedezni, akkor nagy esély lehet rá, de a biztonság kedvéért keressük fel orvosunkat!

1. Bél- és gyomorproblémák

Mivel ez a gomba elsődleges „székhelye”, ezért legtöbbször itt kezdődnek a problémák. Okozhat böfögést, puffadást, székrekedést, felfúvódást, hasmenést. Ezek azért történnek, mert a táplálék túlerjed a gombáknak köszönhetően.

2. Ködös kedélyállapot

A Candida mentális panaszokat is okozhat, mely legtöbbször hangulatingadozásban, levertségben, koncentráció hiányában, rossz koordináló képességben és rossz memóriában nyilvánul meg.

3. Meghűléses panaszok

Ez a tünet eléggé becsapós lehet, mert a meghűlést számos dolog okozhatja. Mégis a Candida arra is képes, hogy a meghűlésekhez hasonló tüneteket hozzon létre: piros orr, orrfolyás, köhögés.

4. Krónikus fáradtság

Krónikus fáradtságnak csak a 6 hónapon túl tartó, maradandó fáradtságot és levertséget nevezzük. Ez természetesen még számos más kellemetlenséggel társulhat: fejfájás, ízületi fájdalmak, memóriazavarok, szúró torok érzete. A Candida növeli a krónikus fáradtság kialakulásának lehetőségét.

5. Hormonális zavarok

A Candida korai menopauzát, csökkent szexuális vágyat, migrént, hangulatingadozásokat, testsúly gyarapodást vagy vesztés is okozhat. Ráadásul gyulladások kialakulásához is hozzájárul, hiszen a megnövekedett szintje miatt szétáramlik a testben.

6. Visszatérő húgyúti- és hüvelyfertőzések

A Candida az okozója számos húgyúti és hüvelyi fertőzésnek. A gombás fertőzés legkönnyebben szexuális úton terjed. Nők számára a gombás fertőzés meglétének ideje alatt nem ajánlatos szűk fehérneműt hordani és forró fürdő venni, mert ez csak tovább kedvez a gombáknak.

7. Bőr- és körömgomba fertőzések

A gombás fertőzések legkönnyebben a körmökön és a bőrön mutatkoznak meg.

Vérteszttel, széklet vagy vizeletvizsgálattal könnyedén kideríthető, hogy a szervezetünkben jelen van-e a Candida fertőzés, ezért ha tapasztalunk ilyen tüneteket forduljunk orvosunkhoz, hogy mihamarabb elejét vegyük a további szenvedéseknek.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá