Az eltömődött artériák 5 tünete, amelyekre valószínűleg te sem gondoltál

Az artériák elengedhetetlen részét képezik az érrendszernek és kulcsfontosságú szereppel bírnak. Ha az artériák, valamilyen oknál fogva nem tudnak megfelelően funkcionálni, akkor értelemszerűen nem jut a szervekhez, szövetekhez, sejtekhez megfelelő mennyiségű vér. Köztudott, hogy az életvitelünk szorosan összekapcsolódik az egészségi állapotunkkal, ezen belül a vérerek egészségével is.

Viszont ha bekövetkezik az artériák úgynevezett eltömődése, az hosszútávon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például szívroham, sztróak, keringési rendellenességek, de akár látásvesztéshez és ízületi gyulladáshoz is vezethet.

Mindezek ellenére felfedezni az eltömődött artériát elég nehézkes feladat, mégis van pár tipikus tünet, amit ha tapasztalunk érdemes szakorvoshoz fordulni:

1. Derékfájdalmak

A derékfájdalmak olyankor is jelentkezhetnek, amikor a vérkeringés nem megfelelő azon a területen, ugyanis a csigolyák közti idegek begyulladhatnak és akár porckorongsérv is kialakulhat. Ez a tünet sajnálatos módon egyre gyakoribb, feltevések szerint a populáció több mint 10%-ánál jelentkezik az eltömődött artériák által generált derékfájdalom 20 éves kor környékén.

2. Lábikra görcs

A vérerek falának megvastagodása és megkeményedése is gátolja a lábak irányába haladó artéria normális működését, így a lábak irányába is kevesebb vér jut el. Amikor ez fennáll, olyankor érezhetjük azt a görcsös fájdalmat a lábikra területén. Azok, akik dohányoznak fokozottabban ki vannak téve ennek a tünetnek. Szerencsére a helyzet könnyen helyrehozható, csupán minél több növényi eredetű táplálékot kell ennünk és kerülnünk kell az állati eredetűeket.

3. Kellemetlen fájdalom a láb és a lábfej területén

A perifériás artéria betegségeket (PAD) tulajdonképpen a felhalmozódott koleszterin okozza a végtagoknál. A perifériás artéria betegség gyakran kelt kellemetlen érzést a lábakban és akár a járást is megnehezíti. Legrosszabb esetben akár a végtagok elvesztése is bekövetkezhet. Viszont orvosok által végzett tesztekkel időben azonosítani lehet, ha fenn áll a perifériás artéria betegség veszélye. Különösen a dohányzóknak, a krónikus fáradtságban szenvedőknek és az olyan személyeknek érdemes elvégeztetnie a vizsgálatokat, akiknek a családjában volt már keringési zavarral küszködő felmenője.

4. Fül területén lévő ráncok

Bizonyára, most a legtöbben gyorsan tükörbe néznek, viszont komolyra fordítva a dolgot ezek a ráncok alig feltűnő jelei az eltömődött artériáknak és a szívkoszorúér betegségeknek. Ezek a ráncok átlósan haladnak a hallójárattól a fülcimpa alsó része felé.

5. Merevedési zavarok

Mint ahogyan említettük, az eltömődött artériák szorosan összefüggnek a véráramlásával. Ha nem tud a vér kellőképpen „közlekedni” a szervezetben, akkor az az erekcióra is negatívan hathat.

Összességében viszont meg kell említenünk, hogy ezek a tünetek csupán tájékoztató jellegűek, ha problémákat észlelsz azonnal fordulj orvoshoz és ők majd felállítják a pontos diagnózist.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá