Nem véletlenül volt ilyen furcsa Einstein haja – Az ok elképesztő

Nem azért hordta így, mert ehhez volt kedve.

Albert Einstein és a haja

Ha megkérdeznénk az utca emberét, mi jut először eszébe Albert Einsteinről, biztos, hogy nem a relativitáselméletet vagy a fizikai Nobel-díjat mondaná, hanem a haját.

A 20. század egyik legnagyobb tudósának kétségkívül egyedi frizurája volt: nem csak a színe, de a formája is feltűnést kellett, úgy festett, mintha azonnal szét akarna repülni Einstein fejéről.

Fésülhetetlen haj szindrómája volt

Noha az elméleti fizikus hajkoronáját szinte mindenki ismeri, azt már kevesebben tudják, hogy nem véletlenül volt ilyen. Einstein egy ritka betegségben szenvedett, a fésülhetetlen haj szindrómában.

Ez egy öröklődő kór, melynek fő jellemzője a fejbőrtől elálló, rendezetlen, nehezen fésülhető, száraz frizura.

A hajszál keresztmetszete háromszög vagy vese alakú, így kevésbé hajlékonyak, pigmentet nem, vagy alig tartalmaznak.

Genetikai háttere egyelőre tisztázatlan és gyógymódot sem találtak még rá – arra azonban van némi esély, hogy az életkor előrehaladtával spontán javulásnak induljon az állapot.

Egy 5 éves kislány is ugyanebben a betegségben szenved

Könnyen hihetnénk, hogy a kis Lyla-Grace Barlow és az elhunyt tudós rokonok, pedig csupán ugyanaz a betegség alakult ki náluk: a fésülhetetlen haj szindróma. Az 5 éves kislány kopaszon született, másfél éves korában kezdett nőni a haja, de hajszálai már akkor sem puhák, hanem vattaszerűek voltak. Szülei számtalan hajápolási terméket szereztek be, hogy kicsit könnyebbé tegyék gyerekük életét, de egyik sem használt. Ahogy az sem, hogy órákon keresztül próbálták kifésülni a furcsa loboncot.

Az édesanya elmesélte, sokan nevették már ki a kislányt, azzal viccelődtek, ők is így néznek ki felkelés után. „Régen mindig sírt, ha meg akartam fésülni. Nem egyszer jutott eszembe, hogy leborotválom és megszabadítom a szenvedéstől” – nyilatkozta a 28 éves Alex áprilisban a Sunnak.

Érdekesség, hogy a házaspárnak Lylán kívül még két gyereke született, az ő sérójuk viszont teljesen normális. Ráadásul a családban mindenkinek barna a haja, egyedül a kislány szőke. A szülők szerint azonban ez a frizura nagyon illik Lylához: igazi kis őrült, mindig viccel, nevet, játszik. Egyik Halloweenre még Einsteinnek is beöltözött.

Jelenleg a világon mindössze 100 ember él hasonló problémával.

 

Forrás:

femcafe

Szólj hozzá