14 népszerű fogyasztási cikk, mely nagy mennyiségben a halálunkat okozhatja

Kedvenc fogyasztási cikkeinket nap, mint nap, feneketlen zsák módjára toljuk magunkba, bele sem gondolva abba, hogy nagy mennyiségben még egy olyan - egyébként - ártatlan dolog is veszélyes lehet, mint az ivóvíz. Hogy egy kicsit rendbe szedjük az ezzel kapcsolatos ismereteinket, hoztunk nektek egy listát, melyen láthatjátok, hogy mennyi az annyi, vagyis, hogy mi az a mennyiség, ami - még a legártatlanabb termékek esetén is - veszélyes lehet az egészségünkre. A számok egy teljesen átlagos testalkatú, 81 kg-os felnőtt emberhez mérten kerültek kiszámolásra...

1Víz

Mindenki hallotta már, hogy napi 2 liter víz elfogyasztása minimum szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk egészséges tudjon működni. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogyha ennek a háromszorosát isszuk meg, (rövid idő alatt) akkor a veséink nem képesek feldolgozni a folyadékot, ami legrosszabb esetben agyi ödémát vagy szívleállást is okozhat.

2Kávé

A tudományos kísérletek alapján fél uncia koffein már halálos lehet egy ember számára. Ez körülbelül 113 pohár (250ml) kávét jelent, mely tekintve, hogy közel 30 liter vizet vinnénk be vele a szervezetünkbe, valószínűleg előbb halnánk meg veseelégtelenségben, mint a koffein okozta túladagolásban.

3Csokoládé

A csokoládé kis mértékben teobromint tartalmaz. Ez az alkaloid egy erőteljes hatóanyag, mely stimulálja a központi idegrendszert. Éppen ezért, ha valamilyen oknál fogva sikerülne ~10 kg csokoládét bevinnünk a szervezetünkbe, bizony alaposan pórul járnánk. Először hányingert és hasmenést okozna, de ha nem sikerül időben kezelni a problémát, akkor belső vérzést és szívinfarktust is kaphatunk.

4Alkohol

Egy egészséges felnőtt ember számára 1,25 liter 40%-os alkohol már halálos lehet. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha az illető egy óra alatt elfogyasztja a jelölt mennyiséget.

5Cigaretta

Alapul véve, hogy egy szál cigaretta körülbelül 0,8 mg nikotint tartalmaz, körülbelül 75 szál egymást követő gyors elszívására lenne szükség ahhoz, hogy nikotin mérgezés miatt a túlvilágra kerüljünk.

6Marihuána

A marihuána esetében már némileg más a helyzet, a végzetes dózishoz ugyanis 680 kg-ot kéne elfüstölnünk 15 perc alatt, vagy 21 kg-ot megennünk belőle egyszerre, amire valljuk be elég kicsi az esély. Ha csak nem mi vagyunk mondjuk Snoop Dogg, vagy ilyesmi...

7Almamagok

Attól még senki sem fog meghalni, ha 18 almát eszik meg egyszerre, attól viszont már annál inkább, ha 18 almának a magját szedi ki, rágja meg és fogyasztja el. Az almamagok ugyanis cianidot tartalmaznak, ami rendkívül káros az emberek számára.

8Cseresznyemag

Akárcsak az almamagok esetében, hasonló a helyzet a cseresznyemagoknál is, itt azonban már 3 cseresznyemag elrágása és elfogyasztása is elég lehet ahhoz, hogy egészségkárosító hatást váltson ki a szervezetünkben a bennük található cianid. Nem árt tehát vigyázni.

9Banán

A banán káliumot tartalmaz, mely nagy mennyiségben szintén halált okozhat. Ez persze kevésbé veszélyeztet minket, a halálos dózishoz ugyanis körülbelül 400 banán egymást követő gyors elfogyasztására lenne szükség.

10Narancs

A narancsban található savak és egyéb anyagok sem tesznek kifejezetten jót a szervezetünknek, ebből azonban 11 ezer darabot kellene elfogyasztanunk egy ültő helyünkben ahhoz, hogy halálos dózist vigyünk be belőle a szervezetünkbe.

11

Egy felnőtt embernél az átlagos napi sómennyiség körülbelül 3 gramm, ha azonban valamilyen csoda folytán sikerülne belőle közel 300 grammal elfogyasztanunk, (~48 teáskanál) gyötrelmes kínhalált halnánk.

12Csilipaprika

130 teáskanál csilipaprikára lenne szükség ahhoz, hogy a Mennybe kerüljünk, de ezt aligha bírnánk elfogyasztani annak csípőssége miatt.

13Cukor

Egy átlagos testtömegű embernek körülbelül 10 kilogramm cukrot kéne elfogyasztani egyszerre, hogy halálos dózis szacharózt vigyen be a szervezetébe. Ez körülbelül 500 teáskanálnyi cukrot jelent.

14Fogkrém

Persze ez talán a legvalószínűtlenebb eset a listán szereplők közül, de ha valamilyen oknál fogva mégis úgy döntenénk, hogy egyszerre megeszünk 24 tubus fogkrémet, akkor már is kezünkbe kapnánk a repülőjegyet a túlvilágra.

Szólj hozzá