Tudtad, hogy ennyire jóképű volt Columbo hadnagy fiatal korában?

A gyilkossági osztály szórakozott, kócos nyomozó hadnagya nem járt mindig viharvert, gyűrött ballonkabátban, szivarral a szájában…

Orosz anyjának és lengyel apjának felmenői között volt magyar és cseh is (állítólag dédapja Falk Miksa író, politikus volt). Egyik szemét hároméves korában veszítette el rákbetegség következtében, ennek helyén üvegszemet viselt. 15 évesen tengerésznek akart állni, de mivel látáshibája miatt hajószakácsnál feljebb nem vitte, inkább hazatért.

Az iskola mellett foglalkozott rockzenével, diploma után a CIA-hoz jelentkezett, de elutasították. Végül egy költségvetési hivatalban kötött ki, a robot unalmát színészkedéssel enyhítette.

1955-ben már a Broadway-n szerepelt, de első filmszínészi próbálkozásai kudarc végződtek. Kezdetben még szerződést sem kapott, a Columbia stúdióból például így rúgták ki: “ennyi pénzért kétszemű színészt is kapunk”. Végül mégis kamera elé engedték, s 1960-ban már Emmy- és Oscar-díjra is jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, ez korábban még senkinek sem sikerült.

Másodszor (és utoljára) a következő évben ajánlották a filmvilág legrangosabb kitüntetésére, Frank Capra Egy maréknyi csoda című filmje szarkasztikus testőrének megszemélyesítéséért.

Bár ezt nem kapta meg, 1962-ben az Emmy-díjat hazavihette; ebből a trófeából öt áll vitrinjében.

1968-ban osztották rá az egész pályafutását meghatározó Columbo tévésorozat címszerepét. A hadnagy, akinek keresztnevét senki sem ismerte, az esetlenségével hódított, ám a megtévesztő külső következetességet, sziporkázó logikát és intelligenciát takart.

Nyolcvanhárom éves korában Los Angelesben elhunyt Peter Falk filmszínész, akinek legismertebb szerepe a legendás Columbo hadnagy megszemélyesítése volt. A halál okát nem közölték. A család által kiadott közleményben csak annyi áll, hogy békében hunyt el Beverly Hills-i otthonában csütörtökön.

Forrás:

ma.hu

Szólj hozzá