Ez a legritkább haj-és szemszín kombináció a világon – Te így születtél?

Ha igen, különleges vagy.

A legritkább haj-és szemszín kombináció

Gyerekkorunkban valószínűleg sokunknak mondták a szülei, hogy milyen különleges és egyedi a külsőnk. Sajnos, el kell, hogy keresítsünk mindenkit: a tudomány szerint ezt csak és kizárólag azok “vehetik magukra”, akik egy bizonyos haj-és szemszín kombinációval jöttek a világra. Annak az esélye ugyanis, hogy a sörénynek és a szivárványhártyának (a szemnek azon része, amely a színét adja) a már említett nem mindennapi kettőse megjelenjen egy emberen, vajmi kevés.

32974050 – hair colors palette. blonde, brown and black hair colours

A vörös és a kék páros a nyerő

Nem csigázunk tovább titeket, hanem eláruljuk, hogy a legritkább haj-és szemszín kombináció nem más, mint a vörös haj és a kék szem. A Medical Daily azt írja, mind a két külső jegy recesszív, vagyis az, hogy egyszerre jelenjenek meg valakinél, borzasztóan ritka. A recesszív öröklődés egyébként azt jelenti, hogy ahhoz hogy egy egyénben kialakuljon a “rendellenesség” (esetünkben az egyedi haj-és szemszín), egy adott génnek két megváltozott példányát (mindkét szülőtől egy-egy megváltozott példányt) kell, hogy örökölje.

#roseleslie #rose #ygritte #gameofthrones #beauty #redhead #eyes

A post shared by Rose Leslie (@roseleslie_got) on

Kevés ilyen ember szaladgál a világban

Egyébként a vörös haj és a kék szem önmagában is elvétve fordul elő: előbbit a népesség mindössze 1-2%-a, utóbbit pedig a 17%-a birtokolhatja. A számok alapján a Föld 7,5 millió lakosából durván 12,5 millió emberre jellemző ez a speciális kombináció (Rosie Leslie, a Trónok harca színésznője a szerencsés kevesek egyike, őt láthatjátok a fenti képen). És ha még mindig nem lennél eléggé ledöbbenve, azt is el kell árulnunk, hogy az esélye annak, hogy találkozol egy ilyen kivételes külsejű valakivel, kisebb, mint hogy villámcsapás végezzen veled. Előbbinek 0,017, utóbbinak pedig 0,03%.

Forrás:

femcafe

Szólj hozzá