11 tény az emberi testről, amelyről kiderült, hogy hatalmas tévhit

Testünk egy rejtélyes, bonyolult, elképesztő gépezet. Ahhoz, hogy megfelelően működjön, napi szinten több ezer folyamat megy végbe, és nekünk is nagy szerepünk van abban, hogy ez a gépezet minél jobban működjön. Rengeteg tanácsot hallhatunk szüleinktől, ismerőseinktől a betegségek megelőzésével illetve a különböző sérülések kezelésével kapcsolatban, ezek egy része tényleg működik, azonban van köztük városi legenda is, amelyeket rosszul tudunk.

Összegyűjtöttünk néhány tévhitet estünkkel kapcsolatban, amelyet ezennel ünnepélyesen eloszlatunk.

Tévhit #1 – A vitamin tablettáktól egészségesek leszünk

Egyetlen tablettától nem leszel egészségesebb. A vitaminok a szervezet belső folyamatait szabályozzák, nem pótolják sem a testmozgást, sem az egészséges táplálkozást. Arra is figyelni kell, hogy a vitaminok nagy mennyiségben többet ártanak mint használnak.

Tévhit #2: Az oxigénszegény vér színe kék

Az oxigénmentes vér, amely a szív felé áramlik a vénákban, egyáltalán nem kék színű – sokkal inkább sötét vörös. Az iskolai tankönyvekben és az anatómiai modellen mindig kék színnel jelölik, hogy kihangsúlyozzák a különbséget az oxigéndús vérrel szemben.

Tévhit #3: A barna cukor egészségesebb mint a fehér cukor

Ami azt illeti, a két cukor valójában egy és ugyanaz. A barna cukor a színét a benne található melasznak köszönheti. Sokan egészségesebbnek gondolják mint a sima kristálycukrot, mert nem olyan édes. De lényegében a két anyag egy és ugyanaz, csak a barna cukorért többet kérnek el a boltokban.

Tévhit #4: Az alkohol megöli az agysejteket

Nagy mennyiségű alkohol felborítja az anyagcsere-folyamatokat és oxigénellátás zavarához vezet. Ez az agysejtek közötti kapcsolatokat is károsítja. Az agysejtek közti kommunikáció lelassul, azonban a sejteket nem károsítja.

Tévhit #5: A cukortól hiperaktívak lesznek a gyerekek

Ez is egy közkedvelt tévhit, nem okoz hiperaktivitást a cukros ételek és italok fogyasztása. A cukor egy energiaforrás, és ha egy kis testű gyermek sokat fogyaszt belőle, feltöltődnek energiával és bepörögnek. Bár a hiperaktivitástól nem kell aggódni, jobb, ha nem tömjük a gyereket cukorral az elhízás veszélye és a fogak károsodása miatt.

Tévhit #6: Az idegsejtek nem képesek regenerálódni

Az idegsejtjeink állandóan elpusztulnak, és helyükön újak keletkeznek, ez egy teljesen természetes folyamat. Ha valaki stresszes, idegeskedik, az nem károsítja az idegsejteket, hanem olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják a sejtek működését és interakcióját.

Tévhit #7: A bal agyfélteke a kreativitásért, a jobb pedig a logikáért felel

Az egyértelmű, hogy a bal és jobb agyfélteke működése között vannak különbségek, ennyire azért nem egyszerű a helyzet. A kreativitásért például több agyterület felel, amelyek mindkét féltekében megtalálhatóak.

Tévhit #8: Napi 8 óra alvásra van szükségünk

Ez a tény régóta beépült a köztudatba, azonban ennél árnyaltabb a kép. Mindenkinek eltérő mennyiségű alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihent legyen. Vannak, akinek napi 6 óra alvás bőven elég, mások a 8 órára még 2-3 órát simán minden nap ráhúznának, ha tehetnék.

Tévhit #9: Az antibiotikumok megölik a vírusokat

Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatásosak, és azok közül is csak bizonyos fajtákra. Ezért tilos az orvos engedélye nélkül antibiotikumot beszedni ha úgy érezzük, lebetegedtünk. Olyan, mintha sebtapasszal akarnád kúrálni a fejfájásodat: egyszerűen nem fog működni.

Tévhit #10: A csokitól mitesszeres leszel

Egy kísérlet során a tudósok két csoportnak csokoládétáblákat adtak, az egyik csoportnak minden nap a szokásosnál tízszer több csokoládét tartalmazó édességet adtak, míg a többieket hamis csokoládé szeletekkel etették. Amikor a kísérlet végén összehasonlították a tesztalanyok arcbőrét, semmilyen különbséget nem találtak.

Tévhit #11: A borotválástól a szőr vastagabb lesz

Valójában ez egy mítosz: a szőr sem erősebb, sem sötétebb lesz nem attól, hogy gyakrabban borotválkozunk. Egyszerűen nincs tudományosan bizonyított összefüggés a kettő között. Borotválkozás után rövid ideig valóban úgy tűnhet, hogy vastagabb lesz a szőrszál, de csak azért, mert az elvékonyodó végét levágva a maradék vastagabbnak tűnik.

Tévhit #12: A medúzacsípést le kell vizelni, hogy enyhítsük a fájdalmat

Évtizedekkel ezelőtt ez még csak egy kevésbé elterjedt népi bölcsesség volt, azonban a Jóbarátok egyik epizódja terjesztette el a nagyvilágban a tévhitet. A vizelet nem elég savas ahhoz, hogy csillapítsa az égést a medúza csípése után. A jó öreg ecet viszont segít enyhíteni a fájdalmat, illetve a sós víz is, amely nagy szerencse, mert a tengerpartokon ebből viszonylag sok van.

Forrás:

latnodkell

Szólj hozzá