Biztosan megtanítottak téged is gyerekkorodban, hogy mindent, amit megeszünk, előbb meg kell mosnunk. De vannak olyan élelmiszerek, amelyeket ha megmosol, akkor árthatsz az egészségednek. Így most következzen 3 élelmiszer, amit a szakemberek szerint nem szabad megmosnod, és szintén 3 élelmiszer, amit kötelező megmosni.
Amiket nem kell megmosni!
1. Csirkehús
Ha azt gondolod, hogy meg tudsz szabadulni a baktériumoktól, ha lemosod a csirkehúst, akkor tévedsz. A baktériumokkal nem lehet elbánni csak úgy, hogy ráengedünk pár másodpercig némi vizet, sőt a visszaspriccelő vízzel a kagylóban lévő kórokozókat is rávihetjük a csirkehúsra. A baktériumokat hőkezelés révén lehet semlegesíteni, így ha megfőzzük, majd legalább 165 Celsius fokon megsütjük a csirkét, akkor a kórokozók nagy többsége elpusztul.
2. Tojás
Az üzletekben kapható tojásokat védőréteggel vonják be, amely megakadályozza a baktériumok megtapadását, ezért használat előtt nem kell a tojások mosásával fáradozni.
3. Halak
Ugyanaz a helyzet, mint a csirkehús esetében. A mosással nem tudjuk eltávolítani a kórokozókat, ellenkezőleg, inkább jobban megfertőzhetjük magunkat.
Amiket meg kell mosni!
1. Konzervek
Mielőtt kinyitnád a konzerveket, érdemes mosogatószeres vízzel lemosni róluk a port, a vírusokat, baktériumokat, egyéb szennyeződéseket, mert azok könnyen bekerülhetnek a konzerv tartalmába, onnan meg a szervezetedbe.
2. Fogyasztható héjjal rendelkező zöldségek, gyümölcsök
Azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyeknek a héja is fogyasztható, mindenképp meg kell mosni, ha nem akarsz összeszedni valamilyen kórokozót. Mi több, a mosás után papírtörlővel alaposan töröld meg a zöldséget, gyümölcsöt.
3. Nem fogyasztható héjjal rendelkező zöldségek, gyümölcsök
A banánt, dinnyét, citromot, narancsot stb. is meg kell mosni, mert a héjon lévő kórokozók könnyedén belekerülhetnek a gyümölcs húsába.
Forrás:
Szólj hozzá