Két dollárért talált új gazdára ez az ötmillió dolláros kép, mert senki nem látta a lényeget

Egy Randy Guijarro nevű műgyűjtő egy kaliforniai régiségboltban vett egy képet még 2010-ben, amiért kerek két dollárt kértek el tőle. Egy ferrotípiáért annyira azért nem is sok – gondolta Randy.

Nos, az az egy biztos, hogy ezért a ferrotípiáért a két dollár nem hogy nem sok, de a valódi értékéhez képest egyenesen mikroszkopikus összeg.

A nedves kollódiumos eljárás, röviden

A nedves kollódiumos eljárást vagy ferrotípiát még 1851-ben dolgozta ki egy Frederick Scott Archer nevű pali. Gyorstalpalóban a technika lényege: a fotós gondosan zsír- és pormentesít egy tükörüveglapot, majd ezt bevonja kollódium-emulzióval, végül az egész cuccot ezüstnitráttal kezeli, így az üveglap fényérzékennyé válik. A kép erre “kerül rá”, de az egész művelettel nagyon kell sietni, mert csak addig hívható elő a mű, amíg az üveglapon lévő kemikáliák nem száradnak meg. Nem egyszerű mutatványról van szó, így a módszert a fényképezés hamar túlhaladta.

És akkor visszatérve a sztorinkhoz, már mutatjuk is, mire adott ki Randy nagyjából ötszáz forintot:

Ha valaki egy ilyen kép birtokába jut, előbb-utóbb tudni szeretné, milyen népek álltak modellt az alkotáshoz, és műgyűjtőként Randy oldalát is elkezdte furdalni a kíváncsiság. Kinagyította hát a képet, majd alaposan megfigyelte a részleteket, és végül megdöbbentő felfedezést tett.

Kiderült ugyanis, hogy a képen lévő egyik alak nem más, mint az egyik leghíresebb vadnyugati törvényen kívüli, Billy, a Kölyök, akiről addig az időpontig azt hitték, csak egyetlen kép készült róla életében. Ezt a képet egy William Koch nevű milliomos vette meg 2011-ben 2,3 millió dollárért.

A híres Billy, a Kölyök-portré, feltehetőleg 1879-ben vagy 1880-ban készült Fort Sumnerben, Új-Mexikóban

Randy Guijarro képe azonban még ennél is értékesebb lehet, ugyanis nem csak Billy állt hozzá modellt, de még néhány más vadnyugati celeb is bepózolt a fényképész kamerája elé.

Ez a két alak lóháton például Guijarro kutatásai szerint Charlie és Manuela Bowdre. Charlie a Kölyök legjobb barátja volt, aki 1878-ban feleségül vette Manuela nevű kedvesét, majd két évvel később Pat Garrett agyonlőtte.

A következő képrészleten a bal oldalon lévő férfi valószínűleg Tom O’Folliard, Billy bandájának egyik legtiszteltebb tagja, és a bandavezér jóbarátja. Mellette Guijarro szerint nem más áll, mint Sallie Chisum, a híres földbirtokos, John Chisum unokahúga. Chisumot többször meggyanúsították azzal, hogy Billy bandájával védette meg a birtokait, cserébe anyagi segítséget nyújtott nekik az üzelmeikhez.

A következő képen pedig maga Henry McCarty, azaz ismertebb nevén Billy, a Kölyök áll, akinek a nevét egészen biztosan hallottad már te is.

Billy 17 éves korában gyilkolt először, majd hosszú évek kitartó munkájával a Vadnyugat legrettegettebb gonosztevője lett belőle. Egykori társa, a bölényvadászból lett seriff, Pat Garrett végzett vele 1881-ben.

A kép eredetiségét később egy egész csapatnyi oknyomozó újságíró és történész vizsgálta kerek egy évig, melynek során még a ferrotípia készítésének helyét is sikerült felkutatniuk. Végül több szakértő is arra a következtetésre jutott, hogy a kép kétséget kizáróan eredeti, és azon valóban a Kölyök látható.

Így csinálhat két dollárból ötmilliót egy vadnyugati bandita a XXI. században.

(via)

 

Forrás:

player

Szólj hozzá