Pontosan ennyi időt bír ki az ember alvás nélkül

Nem olyan kevés, mint hinnéd.

Amikor az alvás csak nyűg…

Biztosan mindenkivel megesett már, hogy egy borzasztóan hajtós időszak közepette egyszerűen nem volt ideje aludni. Képtelenségnek hangzik, mégis sokan inkább lemondanak a békés szundikálásról azért, hogy végezzenek a feladataikkal – úgy érzik ugyanis, a durmolással csak értékes órákat veszítenek.

Szerintünk egy, maximum két éjszaka az, amit egy átlagember át szokott vészelni alvás nélkül, de mit mond a tudomány? Milyen hosszú alvásmegvonástól nem roppan össze a szervezet?

Ennyi időt bír ki az ember alvás nélkül

A leghosszabb időt alvás nélkül töltők rekordját egy Randy Gardner nevű 68 éves férfi tartja, aki 17 éves volt, amikor orvosi felügyelet mellett, ellenőrzött körülmények között több mint 11 napot és 25 percet, azaz 264,4 órát nem aludt egyhuzamban – írja a BBC. A trónról a honolului Tom Roundsot taszította le, aki 260 óráig bírta anélkül, hogy lehunyja a szemét.

A vizsgálatot Dr. John J. Ross vezette, akinek a beszámolója alapján az alvásmegvonás enyhén szólva is szörnyű hatással lehet a testünkre. Gardnernél hangulatingadozásokat, koncentrációzavarokat, paranoiát és hallucinációt is megfigyeltek. A 10. napon megkérték, hogy számoljon vissza 100-tól, ő azonban 65-nél megállt és azt mondta, elfelejtette a feladatot. A férfi a kísérlet után 14 óra 40 percet aludt egyhuzamban, ébren volt pár órát, majd újabb 10 és fél órát durmolt. Az állapotát a vizsgálatot követően rendszeresen monitorozták és állítólag semmilyen maradandó károsodást nem szenvedett.

Még mikroalvás sem volt

Gardner teljesítménye azért is nagyszerű, mert a 11 napot és 25 percet úgynevezett mikroalvások nélkül abszolválta. Az Index azt írja, ez az az állapot, amit sokszor mi magunk sem veszünk észre, de ha nagyon fáradt az ember, rendszeresen jelentkezik. Tarthat fél percig, de egy töredék másodpercig is, ilyenkor az agy átmenetileg pont ugyanúgy viselkedik, mintha aludnánk. Számtalan közlekedési baleset egyébként azért következik be, mert a sofőr a mikroalvás állapotába kerül. Tovább csavarja a dolgot, hogy mivel létezik mikroalvás, nehezebb meghatározni az ébrenlét pontos fogalmát.

Szóval 11 nap és 25 perc – elvileg eddig képes ébren maradni az ember. Mondjuk az, hogy Gardnernek sikerült, nem garancia arra, hogy neked is fog. Nem is tanácsoljuk, hogy kipróbáld: az alvásra szükségünk van, és nem csak napi 3-4 órára, hanem oda kell figyelni, hogy meglegyen a 7-8 is.

Kevesebb mint 7 óra alvás egy nap – Durvák a következmények

Az agyműködés lelassul

Az agyműködésedre negatívan hat, ha rendszeresen nem alszol legalább 7-8 órát egy nap. Az alváshiány miatt a véráramlás lelassul, az agy nem kap elég vért, így oxigént sem. Ennek következtében nehezebben tudsz koncentrálni, tompul a gondolkodásod, romlik a problémamegoldó képességed, feledékennyé válhatsz.

Romlik a kedv

7-8 óra alvás nélkül az ember nem önmaga: ideges, frusztrált, dühös, könnyen felkapja a vizet. Az ok, hogy felborul, csökken a kapcsolat az agy két része, a frontális lebeny és az amigdala között. Előbbi a logikáért, a gondolkodásért, az észérvekért felel, míg utóbbi a félelem, az idegesség, az agresszivitás érzéseit tartja kordában. Alvás nélkül a mérleg nyelve az amigdala felé billen, ő veszi át az irányítást.

Felütheti a fejét a depresszió

A depresszió kialakulása is valós veszély, ha alváshiányról van szó. Aki nem szán időt a napi 7-8 óra pihenésre, annak kb. tízszer nagyobb esélye van a betegség megjelenésére.

Forrás:

femcafe

Szólj hozzá