A tojás egyike a legtáplálóbb élelmiszereknek. Bár kapott már hideget-meleget, mégis nélkülözhetetlen hozzávalója a háztartásunknak, és ha nem is naponta, de hetente legalább egyszer biztosan készítünk belőle valami finomat.
Az alábbi videó sok érdekességről rántja le a leplet, ami között biztosan akad olyan, amit eddig nem tudtál a tojásról!
Ha például kevés sót szórunk a munkalapra, nem kell tartanunk attól, hogy a tojás legurul róla. A főtt tojás héja könnyebben eltávolítható, ha megtörés után a tenyerünkkel hozzádörzsöljük azt a munkalaphoz. Legalább ilyen jó módszer a hámozásra, ha ketté vágjuk a főtt tojást, majd kiskanállal kaparjuk ki a héjból a tartalmát.
Amennyiben arra vagy kíváncsi, friss-e a tojás, helyezd bele egy vízzel teli edénybe. Míg a friss tojás alámerül, addig a kevésbé friss lebegni fog a felszínen. Hasonlóképpen működik a főtt és a nyers tojással is a kísérlet: ha megpörgeted, az előbbi búgócsigaként fog forogni, utóbbi azonban alig mozdul.
Ami az elkészítését illeti, ha például a tojásfehérjét kemény habbá vered, és kevés céklalevet is öntesz hozzá, pompás rózsaszín omlettet készíthetsz. A felvert tojáshoz adagolhatsz sajtot, zöldfűszert és tejet, így a legízletesebb rántottát tálalhatod. Amennyiben romantikus reggelihez készítenél tükörtojást, egy szív alakú forma tökéletes segítség lesz számodra. Dekoratív célt szolgál a toastkenyér vagy a paprika- és hagymakarika, amelyben kiválóan ízletes tojás süthető, egy vajjal megkent serpenyőben.
Hmmm… jó étvágyat!
Forrás:
Szólj hozzá