Nem is sejted, mennyit ártasz a sörényednek.
Azt szokták mondani, a tökéletesen beszárított frizura nem véletlenül történik. A szakemberek tudatában vannak a követendő technikának, amivel mi is olyan kifogástalan végeredményt kapunk, mintha a fodrásztól jöttünk volna. A következőkben bővebben lesz szó arról, mit tegyél és ne tegyél, melyek azok a módszerek, amikkel profin és minimális roncsolással végezheted el a szárítást.
Mielőtt sorra vesszük a tökéletes hajszárítás lépéseit, van néhány alapvető tudnivaló, amivel érdemes tisztában lennünk. A hajszálakat (és a körmöket is egyébként) egy bizonyos fehérje (keratin) alkotja, aminek bonyolult, egymásba fonódó kötelekhez hasonló felépítése van.
A külső védőréteg a kutikula, ami kalcifikált keratin, így erős. Középen van a kortex, ami szintén keratinból épül fel, de már elasztikusabb, ez adja a haj rugalmasságát és erejét. Mindannyiunknak kb. 100-150 ezer hajszála van, általában az ázsiai típus a legvastagabb és legstrapabíróbb, ellentétben a legvékonyabb afrikaival. A kaukázusi verzió van a kettő között. Egészséges szinten naponta hozzávetőleg 50-100 szálat veszítünk.
Azt hinnénk, hogy a lehető legjobb, amit tehetünk, ha természetesen hagyjuk megszáradni a hajunkat, eszköz nélkül, pedig épp ellenkezőleg: ez a legrosszabb. Miért? A dolog ott kezdődik, hogy bevizezed a hajad, ez ugyanis megváltoztatja a molekulák szerkezetét, a nedvesség bekerül a szálak legkülső rétegeibe, onnan a középső kortexbe, ami aztán megduzzad. Ez azt jelenti, hogy instant gyengébbé válik. A hajunk képes súlyának 30 százalékát felszívni víz formájában. Minél hosszabb ideig marad nedves, annál jobban roncsolódik (gyengévé válik), mert folyamatosan tágul a kortex. Lehet, hogy tartunk a hőkezeléstől, de még mindig jobban járunk, ha normál módon megszárítjuk a hajunkat.
Soha nem szabad vizes hajjal lefeküdni, mert bár lehet, hogy külsőre nem fog látszódni, a belső szerkezetében komoly károkat tud okozni, amiket talán csak hónapok alatt tudunk rendbe hozni. Alvás közben a párnához dörzsölődnek a hajszálak, ha pedig nedvesek, akkor még jobban roncsolódhatnak.
Mindig a legalacsonyabb hőfokozaton és sebességgel kezdjük a szárítást, így nem melegszik túl a hajunk. Tartsuk 15 cm-re az eszközt, és ha érezzük, hogy kezd száradni, akkor feltolhatjuk a hőmérsékletet és a fújás erősségét. Fontos, hogy a folyamat legvégén mindig szárítsuk át az egészet hideg levegővel, amivel nem csak a szerkezetnek teszünk jót, de biztosítja, hogy a frizuránk a helyén maradjon.
Ha fejjel lefelé szárítod a hajad, akkor extra tartást kapsz végeredményben, de ennek nincs különösebb jelentősége, talán így csak egyszerűbb a legalsó rétegeken végigmenni.
A megfelelő szárítási szöggel a fényesítést is megoldhatjuk, csak annyit kell tennünk, hogy az alábbi képen látható módon húzzuk végig (párhuzamosan) az eszközt az adott szekción.
Ha szárítás után még vasalunk és göndörítünk is, akkor bizonyosodjunk meg róla előtte, hogy a hajunk egyáltalán nem nedves, különben komoly károsodásra ítéljük a szálakat. A magas fokon történő hőkezelés egyébként sem tesz jót, az esetlegesen vizesen hagyott részek pedig csak rontanak a helyzeten.
Ha divatról van szó, akkor igaz, hogy kevesebb pénzből is lehetünk stílusosak, de a szépségápolásban sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. A drágább termékek közül a legtöbb megéri az árát, amit a használatukkor érezhetünk is, mert látható lesz a különbség. Nem kell egyből luxusmárkákban gondolkodni, de a középkategóriában érdemes válogatni és körülnézni.
Ezt a lépést valószínűleg egyikünk sem szokta kihagyni, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy szárítás előtt töröljük át a hajunkat törölközővel. Nem mindegy, hogyan azonban: finoman nyomkodjuk ki belőle a vizet, a végét pedig soha ne dörzsöljük át, mert seprűssé válhat és töredezéshez vezethet.
Do I really need to get ready for the show? Ugghhhh doing makeup and hair is my least favorite part of the day lol
Előző bejegyzésKövetkező bejegyzés
- 2017-11-06 23:50:02
Szólj hozzá