Te melyik banánt ennéd meg a 7-ből?

Azt hiszed, hogy mindenképp a szép, érett, már-már barnuló banán a legjobb? Nem minden esetben!

Most kiderült az is, hogy nem minden esetben az érett, szép színű banánt éri meg fogyasztani.

Mielőtt bármit is elárulnánk, nézd meg ezt a képet! Döntsd el, hogy a 7 megszámozott banán közül te melyiket ennéd meg legszívesebben, és közben arra is gondolj, hogy a boltok polcain melyikkel találkozol leggyakrabban.

Fontos leszögezni, hogy legtöbben azért eszünk banánt, mert amellett, hogy ízletes, egészséges. Kalóriadús, ezért elegendő energiával lát el, káliumban és magnéziumban gazdag, ezért jót tesz a szív- és érrendszerünknek. Előbbi a csontjainkat is védi. A banánban fellelhető kalcium pedig pótolja a vizeletvesztéskor távozó, de az egészséges működéshez szükséges – most figyelj – kalciumot.

Ezenkívül számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz.

De tudtad-e, hogy a banán színe megmutatja azt is, milyen szükséges anyagokat tartalmaz? Ráadásul, minden színárnyalat különböző előnyökkel kecsegtet. Nézzük meg őket!

A legzöldebb

A legzöldebb banán akkor lehet az étrendünk kitűnő eleme, ha igyekszünk kordában tartani a vércukorszintünket. Nagyon-nagyon alacsony a glikémiás indexe, ezért jó választás lehet azoknak, akik küzdenek a magas vércukorszinttel. A fiatal és zöld banánok egyébként hosszabb jóllakottságérzést nyújtanak.

Mi újság a kemény, de sárga banánnal?

A tipikusan kemény, sárga és még nem barna foltos banánok szintén nagyon egészségesek, csak épp másként. Sokkal édesebbek, ami azt is jelenti, hogy magasabb a glikémiás indexük, szóval annak érdemes ennie, akinek nincs aggódnivalója a vércukorszintje miatt.

A sárga banán a gyomornak jobb, mert könnyebben meg tudja emészteni. A banán ebben a sárga állapotában tartalmazza a legtöbb antioxidánst, ami a legtöbb betegségtől képes megvédeni minket.

És a sárga-barna pettyessel mizu?

A kicsit barnuló banán sok mindenről árulkodik: például ez a legérettebb és a legédesebb is. A Goodfullness azonban cikkében kiemeli, hogy kutatások azt igazolják, ez a banán a rákos megbetegedésekből felépülő betegeknek az egyik legkiválóbb táplálék lehet. A barna foltok azt jelzik, a banánban többségben vannak azok az antioxidánsok, amik támogatják a test védekezőképességét,

például az abnormális, rákot okozó sejtek legyőzését segítik elő.

És a teljesen barna, az már menjen a kukába?

Látszólag a barna banánok már nem nyújthatnak nekünk semmi jót, pedig ez nem igaz. Azon felül, hogy messze ezek tartalmazzák a legtöbb cukrot, a világosabb társaikhoz képest van egy szupererejük. Ez a banán ugyanis tartalmaz triptofánt, a húszféle alapvető fehérjealkotó aminosav egyikét,

ami nagyban csökkenti a stresszt és a szorongást.

Ezenkívül ez az érettségi fokozat biztosítja számos tápanyag meglétét, ami elősegíti az izmaid és a csontjaid egészségét.

Na, megvan már, melyiket választod következőleg a boltok polcain?

Forrás:

szeretlekmagyarorszag

Szólj hozzá