10 közismert elsősegély-technika, amit rosszul tudtál eddig

A legtöbb felnőttnek van valamilyen elsősegélynyújtási ismerete, hiszen a jogosítvány megszerzésénél tananyag. A gond az, hogy ezeket nem használjuk gyakran (persze egy részről hála Istennek), így elfelejtjük, vagy rosszul emlékszünk rá és amikor szükség lenne a tudásra, nem tudunk megfelelően segíteni. Másrészről ez is egyfajta tudományág, ami fejlődik és ezért sokszor változnak a technikák az új ismeretek miatt.
Most összegyűjtöttünk 10 olyan technikát a hozzájuk kapcsolódó gyakori hibákkal, amit jó, ha tudunk.

De kezdjük először az alappal, hogy mi a legelső teendő mindig:
– Meg kell győződni arról, hogy a veszély elhárult és biztonságos helyen van a sérült.
– Ellenőrizni kell a légzését, pulzusát és a pupillákat, hogy szűkülnek-e a fényre és tágulnak-e a sötétre.
– Ha nincs életjel, azonnal meg kell kezdeni az újraélesztést és a segítség (mentők) megérkezéséig nem is szabad abbahagyni.

1. Erős vérzés
Gyakori hiba: a végtag elszorítása azonnal.
Először a vérzést kell elállítani. Ehhez meg kell markolni a sebhez legközelebb lévő artériát, majd nyomókötést rakni a sebre. Az elkötést csak ezután kell alkalmazni, olyan közel a sebhez, amennyire csak lehet. Fontos, hogy kb. fél óránként kicsit meg kell lazítani 10 percre, de eközben szintén el kell szorítani az artériát.

2. Orrvérzés
Gyakori hiba: a fej hátradöntése.
A fejet egy kicsit előre kell dönteni, hogy ki tudjon folyni a vér. Eközben az orr puha részét kell nyomni, legfeljebb 15 percig. Ha ezután sem áll el a vérzés, csak akkor szabad tampont rakni az orrba. Fontos, hogy a sérült köpje ki a vért, nehogy hányást okozzon.

3. Kihűlés
Gyakori hiba: a test dörzsölése hóval, vagy valamilyen síkos anyaggal, hogy mielőbb felmelegedjen.
Először a személyt meleg helyiségbe kell vinni, és a fagyott testrészeket be kell takarni. Győződj meg róla, hogy a sérült száraz ruhát visel és jól be van takarva. Mi több, édes és meleg ételt-italt adjunk neki.
Fontos: Nem szabad alkoholt adni ilyen esetben, mivel az hőveszteséget okoz.

4. Szívleállás
Gyakori hiba: ugyanazokat a módszereket végezzük ugyanúgy, a különböző korú emberek esetében.
Felnőtteknél az indirekt szívmasszázs két kézzel történik: tenyértővel kell a mellkast préselni úgy, hogy a hüvelykujj a sérült álla, vagy lába felé nézzen (tehát oldalról kell végezni).
Ugyanígy a tinédzserek esetében, de ott teljes tenyérrel. Végül a csecsemőknél két ujjal kell végezni.
Fontos: az indirekt szívmasszázs csak akkor végezhető, ha az a sérült egyenesen és stabilan fekszik.

5. Égési sérülés
Gyakori hiba: a ruhák eltávolítása és az égési sérülés során a bőrön keletkező hólyagok kiszúrása.
Az égő személyt a földre kell fektetni és olyan ruhával kell eloltani, ami nem gyúlékony. Ezután orvost kell hívni.
Ha nem súlyos az égés, 20 percig (folyó) vízbe kell rakni az érintett területet. Ezután steril kötést, majd jeget kell helyezni rá. Szükség esetén orvoshoz kell fordulni.
Fontos: Ha súlyos az égési sérülés, sót vagy ásványvizet kell adni.

6. Légúti elzáródás
Gyakori hiba: a Heimlich-fogás alkalmazása eszméletlen személy esetében.
Ha a sérült elájult, a fektesd a hátára és ülj rá a csípőjére. Ezután tedd a kezed a bordák alá, majd erősen nyomd meg. Ezután fordítsd az egyik oldalára és távolítsd el az idegen tárgyat a szájából.
Ha egy kisgyerekről van szó, helyezd az egyik karodra fejjel lefelé és háromszor ütögesd meg a hátát. Ezután fogd meg a lábát és fordítsd fejjel lefelé.
Fontos: Terhes nő esetében a Heimlich-fogást feljebb kell alkalmazni.

7. Ficam
Gyakori hiba: megpróbálni visszarakni.
A ficam típusát leginkább röntgennel tudják megállapítani. Éppen ezért az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy ne engedjük, hogy a személy mozgassa a sérült testrészét. Bármilyen lapos, keskeny tárgyat használhatunk, hogy rögzítsük a testrészt. Ha nincsenek megfelelő eszközök, a teljes végtagot kell odaszorítani a testhez.
Fontos: Ne csináljuk túl szorosra a kötést, a vérkeringésnek normálisnak kell lennie.

8. Mérgezés
Gyakori hiba: a víz hiánya.
A gyomor kimosásához 10-20 pohár sima vizet kell itatni. Másfél-két pohár után a víznek ki kell jönnie. A hánytatáshoz le kell dugni két ujjat a nyelv aljához és meg kell nyomni. Az eljárást többször is meg kell ismételni, amíg tiszta víz nem jön vissza.
Fontos: Ne folytasd a gyomormosást, ha a személy eszméletlen.

9. Kígyómarás
Gyakori hiba: a méreg kiszívása.
Először fektesd le a személyt, nehogy a méreg gyorsan elterjedjen. Rögzítsd a végtagot: ha egy lábszáron van a sérülés, rögzítsd a másik lábhoz, ha a karon, nyomd a testhez. Ha az illető eszméletlen, végezz újraélesztést.
Fontos: az elszorítás ebben az esetben haszontalan, mivel nem akadályozza meg a méreg továbbterjedését, mi több, nekrózist is okozhat.

10. Hasi fájdalom
Gyakori hiba: fájdalomcsillapító vagy görcsoldó beszedése.
Gyakran csillapítják a gyógyszerekkel a hasi fájdalmat, de ez nem javasolt, hiszen így nagyobb baj esetén nem lehet leírni a fájdalmat és az orvos nehezebben tudja megállapítani az okát, ami lehet például akut vakbélgyulladás, bélelzáródás vagy rfekély is.
Fontos: Ha nagy fájdalmad van, azonnal hívj orvost.

Forrás:

vilagunk

Szólj hozzá