5 jellemző, ami különlegessé teszi a japán házakat

A hagyományos japán házak furcsának tűnhetnek a nyugati emberek számára a minimalista tervezésük és egyszerűségük miatt. A lényeg, hogy nincs bennük semmi szükségtelen dolog, mindennek megvan a saját helye és jelentése.
Most összeszedtünk 5 jellemzőt a japán házakról, amik oly egyedivé teszik őket:

1. Nagy üres terek
A japánok nem szeretik bútorokkal és mindenféle apró csecsebecsékkel telerakni az otthonaikat. Ideális esetben nincs semmi a padlón, csak egy tatami.

2. Univerzalitás
A hagyományos japán házaknak nincsenek falaik, legalábbis a megszokott értelemben. Helyettük könnyű, csúszó paneleket használnak térelválasztónak. Ez, és a bútorok hiánya lehetővé teszi számukra, hogy akármikor könnyedén átalakíthassák a ház elrendezését.
Valamint a fürdő és a wc is különböző helyiségekben vannak.

3. A természethez való közelség
A japán házak egyik fő tulajdonsága, hogy van kertjük, ami majdnem hogy a házban van, hiszen csak egy panelt kell arrébb csúsztatniuk.

4. Sok napfény
A japán házak másik fontos vonása a természetes napfény beszűrődése. Ha nincs napfény, olyan lámpákat használnak, amik hasonló fényt bocsátanak ki.

5. Minimalizmus
Japánban a tárgyaknak nem az a lényege, hogy hogy néznek ki, hanem, hogy milyen jelentőséggel bírnak a tulajdonosaik számára. Nincs feltűnő dekoráció, mint a legtöbb nyugati házban, helyette csak az elengedhetetlen bútorok és olyan dekoratív tárgyak vannak, amit egy különleges helyre, a “tokonoma”-ra helyznek.

Forrás:

mocool.eu

Szólj hozzá