Félelmetes lista: ezekbe a munkákba halnak bele a legtöbben

A te szakmád is a listán van?

Halálos szakmák

Bár minden munka hordoz magában bizonyos mértékű veszélyt, vannak olyanok, amelyeknél szinte minden pillanatban tartani kell a haláltól. Egy álláskereső portál, a CareerCast megvizsgálta, mely munkák követelik a legtöbb emberéletet Amerikában; lássuk az eredményt!

Pilóta

A pilóták fenyegetettsége nagyban függ attól, hogy hol dolgoznak: az utasszállító gépekkel az elmúlt években kevesebb fatális baleset történt, míg a légitaxik, a charterjáratok és a légimentők vezetői közül tavalyhoz képest sokkal többen haltak meg.

Állatorvos, állatvédő

Azok, akik a „háziasított” állatok mellett vadon élő egyedekkel is dolgoznak, sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen ezeknek a példányoknak a viselkedése kiszámíthatatlan. Ráadásul a munka lelkileg is megterhelő, főleg azok a szituációk, ahol beteg vagy idős teremtményeket kell elaltatni.

Építőmunkás

A különböző épületek felhúzásán dolgozó munkások élete állandó fenyegetettség alatt áll, hiszen ki vannak szolgáltatva a magasságnak, az időjárási viszontagságoknak, az őket tartó gépeknek és igen, az emberi hibának is. Szinte minden héten hallunk egy tragédiáról, ahol egy építőmunkás életét vesztette, mert lezuhant, mert ráesett vagy betemette valami.

Katona

Nemcsak a legveszélyesebb, hanem a legstresszesebb és a legrosszabb szakmának is tartják a katonaságot. Nem elég, hogy ezeknek az embereknek folyamatosan félteniük kell a testi épségüket, így állandóan idegeskednek, rosszul is fizetik őket, tehát már nem olyan remek és biztonságos választás, mint régen – vélekedik a MilitaryTimes szakértője, Tony Lee.

Tűzoltó

Egy 2013-as felmérés szerint a tűzoltók 31%-a halt meg munka közben, és 14.700-an szenvedtek súlyos vagy kevésbé súlyos sérüléseket. A leggyakoribb okok között szerepel a túlterhelés, az esések, az elcsúszások, illetve a műszaki és a felszerelési hibák.

Kamionsofőr

Szintén egy 2013-as kutatás eredményeként derült ki az, hogy a kamionsofőrök hihetetlenül nagy veszélyben vannak a nap minden percében: 60%-uk hal meg munka közben vagy szenved súlyos sérülést. A legtöbbjük 70 órát dolgozik hetente, így kevésbé tudnak figyelni a forgalomra, nem beszélve arról, hogy ők hiába vigyáznak magukra, ha más autósok miatt balesetet szenvednek.

Favágó

Embertelenül magas fák és éles szerszámok – csupán kettő abból a rengeteg nehézségből, amivel meg kell küzdeniük azoknak, akik favágásra adják a fejüket. A szakmát űző férfiak pengeélen táncolnak, és az esetek többségében a hatalmas fák lombjai között csak magukra számíthatnak. Egy apró hibáért cserébe nem fejmosást, hanem súlyos sérüléseket kapnak, ráadásul a fizetésük sem túl magas.

Rendőr

A rendőröknél is magas a halálozási arány: 2014-ben 134-en, 2015-ben pedig már 67-en haltak meg Amerikában. Hasonló fizikai és lelki dolgokat élhetnek meg, mint a katonák: náluk is – sok minden más mellett – ugyanúgy valós és állandó veszélyként áll fent az, hogy esetleg meghalhatnak.

Forrás:

femcafe

Szólj hozzá