10 alapvető illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartania

Bármennyire is modern és fejlett világban élünk, az életünket így is íratlan társadalmi szabályok, vagyis etikett határolja. Ezeket senki nem fogja erőszakkal betartatni velünk, ám a téves vagy éppen hiányos ismeretük bizony sok kellemetlenséget okozhat nekünk a mindennapokban. Az alábbiakban 10 ilyen alapvető illemszabályt gyűjtöttünk össze, melyeket ha mindenki betartana, kétségkívül jobb hely lenne a világ.

Figyelem összpontosítása a beszélgetőpartnerre.

Egy kommunikáció során a hallgatási készség legalább olyan fontos, mint a beszédkészség. Ilyenkor illik nem a telefonunkat nyomkodni vagy merengeni a vakvilágban, hanem egyenesen a partnerünkre koncentrálni.

A túlzott őszinteség és szókimondás hátrány, ha idegen és/vagy ismeretlen emberekkel vagyunk egy társaságban.

 

Vannak témák, melyek egyszerűen nem tartoznak a kollégáinkra vagy az osztálytársainkra, így ezeket érdemes inkább négyszemközt megbeszélni a hozzánk közelálló ember(ekk)el, hiszen nem csak kellemetlenséget szülhet, ha mások is hallják ezeket az érzékeny témákat, de roppant taszítónak is találhatják azokat az idegen, számunkra ismeretlen emberek.

A kevesebb parfüm néha több.

 

 

Azzal persze önmagában még semmi probléma sincs, ha egy kellemes parfümmel szeretnénk jó benyomást kelteni a környezetünkben, azzal viszont már sokkal inkább, ha nem tudjuk, hol a határ. A túl sok parfüm nem csak elveszti érzékiségét, de a hatalmas dózis miatt a közvetlen környezetünkben élőket egyenesen irritálhatja.

Ne mutassuk ki minden érzésünket nyilvánosan.

 

 

Vannak dolgok, amik nem tartoznak a nyilvánosság elé, ilyen például a túlfűtött szerelmi élet. Az persze jó, ha annyira szeretjük egymást a párunkkal, hogy nem bírunk ellenállni neki, de a túlságosan bensőséges érintkezést inkább hagyjuk meg otthonra. Ez ugyanis szintén roppant taszító lehet a külvilág számára, akik noha legtöbb esetben igyekeznek úgy tenni, mintha észre sem vennék az egészet, de legbelül mindenkit egyformán irritál.

Nem illik asztalra tenni a táskánk.

 

Egész nap nálunk van, földre dobjuk, idegenekhez dörzsöljük és ennek ellenére csak a legritkább esetekben mossuk ki, épp ezért számtalan baktérium forrása lehet. Ha másért nem, már csak ezért is illetlenség feldobni a táskánkat az asztalunkra, ami alól maximum az apró borítéktáskák képeznek kivételt.

Ne addig együnk és igyunk, amíg minden el nem fogy.

 

Egy étkezés során ne próbáljunk meg mindent az utolsó falatig megenni vagy épp az utolsó cseppig meginni. Ez nem csak a számla fizetésekor okozhat kellemetlenségeket, de senki sem szeret olyan emberekkel egy asztalnál ülni, akik így viselkednek nyilvánosan.

Mindig tartsd meg a kellő távolságot.

 

 

Hiába gyerekkori jó barát az illető vagy éppen aktuális legjobb barát, egy véletlen, előre meg nem beszélt találkozás alkalmával nem illik őt lerohanni. Az ilyen nem csak neki, de az esetlegesen vele együtt mutatkozó partnerének is roppant kellemetlen tud lenni és sok bonyodalmat szülhet.

Senkit sem szabad tegezni ok nélkül, aki elérte a 12 éves kort.

 

 

Meglehet, hogy szemlátomást fiatal az illető, az etikett mégis azt diktálja, hogy senkit sem illik engedély nélkül letegezni, aki elmúlt már 12 éves. Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a szabályt, akkor a kölcsönös tiszteletről is lemondhatunk.

Idegen helyen mindig a férfi megy előre.

 

 

Vannak helyzetek, amikor nem érvényes a nők előreengedésével kapcsolatos szabály. Ilyen például a mozisorok közti bóklászás vagy épp az éttermekbe való betérés.

Az alkoholfogyasztásnak is vannak íratlan szabályai.

 

Egy hosszúra nyúlt este során is vannak bizonyos szabályok, melyeket illik betartani. Ilyen például a pezsgőspohár helyes fogása, vagy az, hogy az italunknak mindig a bal kezünkben kell lennie, hogy a jobb kezünket szabadon tartva bárkivel kezetfoghassunk, ha úgy adódik.

Forrás:

liked

Szólj hozzá