Hét dolog, amire a fodrászod titokban gondol, de nem mondja el neked

Ezekkel érdemes tisztában lennünk.

Fodrász gondolatok

Alapvetően igaz, hogy úgy gondoljuk, azok az emberek, akik valamilyen szolgáltatást nyújtanak nekünk (például egy szépségszalonban), azért vannak, mert kötelességük boldogabbá tenni minket – legalábbis egy rövid időre. Új frizurát, manikűrt és ezekhez hasonló dolgokat varázsolnak számunkra, a munkájukat pedig pénzben jutalmazzuk. Az ilyen “cserekereskedelem” azonban nem csupán abból áll, hogy mi kérünk, ők pedig teljesítenek, hiszen valahol ez is a kölcsönös bizalomról és tiszteletről kellene szóljon, az egész pont ezért kétoldalú.

A következőkben mesterfodrászok árulják el, melyek azok a fontos – ha úgy tetszik íratlan – “szabályok”, melyeket érdemes lenne betartani, hiszen az ő idejük és türelmük is véges, ráadásul azért dolgoznak, hogy nekünk jobb legyen.

1. “Csinálj, amit akarsz”

“A legrosszabb kliensek közé tartoznak azok, akik azt mondják: ‘Csinálj, amit akarsz, velem nagyon egyszerű együtt dolgozni’. Ez az esetek 98 százalékában egyáltalán nem így van, ráadásul ha valaki beleül a székembe, akkor szerintem elvárás, hogy tudja, miért jött. Nem akarom én kitalálni, milyen frizurát készítsek neki.”

2. Jegyzetelés

“Igen, szoktam feljegyzéseket készíteni a vendégeimről, melyek sok esetben személyesek lehetnek – például, hogy az adott illető nem adott borravalót, túl hangosan beszélt, vagy milyen másnaposan jött a szalonba. Valószínű az is a listámra kerül – figyelmeztetés gyanánt magamnak -, hogy épp lakásvásárlás közepén van valaki, így következő alkalommal kezdeményezhetem ezzel kapcsolatban a beszélgetésünket.”

3. Az elsőt ne szombaton

“Ha nem jártál még nálunk, ne tedd az első bejelentkezésedet szombatra – ez a legzsúfoltabb nap, ezért lehet, hogy nem tudom megadni neked a kellő figyelmet és türelmet, amit megérdemelnél.”

4. Hajmosás

“Tudom, sokan úgy gondolják, mindegy, milyen állapotban mennek fodrászhoz, úgyis új frizurát kapnak a végén, de könyörgöm, ne jöjjön ide senki zsíros, ápolatlan, kellemetlen illatú hajjal, mert ahhoz nincs gusztusunk hozzálátni.”

5. Nem varázslat

“Fodrász vagyok és szépségszakértő, de nem mágus. El tudom készíteni Jennifer Lopez frizuráját, de az arcát nem adhatom senkinek.”

 

6. “Szoríts be”

“Ne kérd tőlem, hogy ‘valahogy szorítsalak be’… Az én munkámhoz időre van szükség, ezért ha úgy jönnél ide, hogy eleve sietsz vagy késésben vagy, inkább kérj új időpontot, így nem veszel el értékes perceket más vendégektől, és te sem egy összecsapott frizurát kapsz végeredményül.”

7. Mint legutóbb

“Sokszor előfordul, hogy a vendégem azt mondja: ‘Úgy vágd le a hajam, mint legutóbb’. Ilyenkor el tudja mindenki képzelni a fejem… Van több száz kliensem, nem valószínű, hogy pontosan emlékszem arra, mit csináltam az adott illetővel a múltkor. Ha tökéletesen olyan végeredményt akarsz, mint ezelőtt, akkor lehetőség szerint fényképezd le és legközelebb mutasd meg a fotót, úgy egyszerűbb lesz felidéznem.”

Forrás:

femcafe.hu

Szólj hozzá