Íme a világ legrövidebb IQ tesztje, amely mindössze három kérdésből áll

Csak néhány kérdés. De vigyázz, mert semmi nem az, mint aminek elsőre látszik!

Az IQ-tesztek a matematikai logika jellegű intelligenciát mérik, és ha valaki meg szeretné tudni, mekkora pontszámot ér el, egy legalább félórás tesztet kell kitöltenie.

Viszont létezik egy mindössze 3 kérdésből álló feladványsor is, amely ugyan nem olyan részletesen nézi az agyi kapacitást, de sajátos nézőpontban vizsgálja azt. De ezt direkt nem mondjuk meg előre, mert segítene a megfejtésben.

A kérdések

1. Egy baseballütő és a hozzá tartozó labda 1,10 angol fontba kerül együtt. Az ütő pontosan 1 fonttal drágább, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 csavart legyártania, akkor 100 gépnek hány percbe kerülne 100 csavart készítenie?

3. Egy tóban úszik egy vízililiom-levél. Minden egyes nap a duplájára nő a mérete. Ha 48 nap alatt az egész tavat befedi, mennyi időbe telik, hogy csak a tó felét takarja be?

A legtöbb ember ezeket a helytelen válaszokat adja:

1. 10 penny

2. 100 perc

3. 24 nap

Ez a hivatalos nevén kognitív reflexiós tesztnek hívott kérdéssor azt a képességedet méri fel, hogy egy látszólag egyszerűnek tűnő kérdésről észre veszed-e azt, hogy valójában mennyire bonyolult.

A helyes megoldás:

1. 5 penny

Ha a labda ára X, az ütőé pedig 1 fonttal több, akkor:

X+1

Ezért

Ütő + labda = X+(X+1)=1,1

Így

2X+1=1,1 és 2X=0,1

X=0,05

2. 5 percbe telne 100 csavart legyártani

5 gép 5 perc alatt 5 csavart készít el, ezért 1 gép is 5 perc alatt készít el egyet. Így ha 100 gép van, 5 perc alatt 100 csavart tud legyártani.

3. 47 napba telne, hogy a levélzet a tó felét befedje

Ha a levélnek 48 napba telik, hogy az egész vízfelszínt betakarja, és közben naponta a duplájára nő, akkor a 47. napon kell megkétszereznie a méretét.

Forrás:

szeretlekmagyarorszag

Szólj hozzá