A Crohn-betegség 5 figyelmeztető tünete – Ezt a korosztályt érinti a leginkább

„A Crohn-betegség okozta gyulladás gyakran a bél legmélyebb szöveteiben is szétterjed. A Crohn-betegség fájdalmas és legyengüléssel jár, olykor akár életre szóló komplikációkat is hagyva maga után.” – Mayo Clinic.

De mi is a Crohn-betegség?

A Crohn-betegség egyike a „legalábecsültebb” betegségeknek, ezalatt azt értem, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen komoly gondokat is képes okozni ez a betegség.

A Crohn-betegség az emésztőrendszer krónikus gyulladásos megbetegedése, mely sokszor a bélszövetek összes rétegét érintheti. A tudomány még nem tudja pontosan, hogy mi okozza, de spekulációk egy bizonyos baktériumfajtára (mycobacterium-ra) engednek következtetni. Lehetséges komplikációi közé sorolhatjuk az ízületi gyulladást, daganatok megjelenését, hepatitiszt, törzs- és gerincgyulladás, bélszövetek megszakadását, szemproblémákat.

Legtöbbször a vékony- illetve a vastagbél találkozásánál üti fel fejét, de az emésztőrendszer összes pontján, a szájtól egészen a végbélnyílásig, jelentkezhet. Tipikusan a 15-35 éves korosztály érinti.

A Crohn-betegség tünetei

1. Hasi fájdalmak

Ez a tipikus fájdalom a köldök alatti hasi részen jelentkezik, ezen a területen található a vakbél és a vékonybél, ezért könnyen össze lehet téveszteni a vakbélgyulladás okozta alhasi fájdalmakkal is. A különbség a két fájdalom között az, hogy míg a vakbél okozta erős és nyílaló, addig a Crohn-betegség okozta fájdalom időszakos és aránylag tűrhető.

2. Hányás

A Crohn-betegség egyik legáltalánosabb tünete az egy hónapnál is tovább tartó folytonos hányinger és hányás. Ezt a tünetet glutén- és laktózintolerancia is kiválthatja, ezért mindenképpen szakemberhez kell fordulnia pontos diagnózis felállítása végett.

3. Vesekő

A vékonybél gyulladása vesekőképződést is előidézhet. A vesekő a vesékben lerakódott ásványokból és sókból alakul ki, nagyon fájdalmassá tehetik a vizelést.

4. Bőrproblémák

A bőrünk reagálja le az egyik leglátványosabb módon, ha gyulladás van a szervezetben. A Crohn-betegség bőrtünetei piros viszkető foltokban mutatkoznak meg, melyek leggyakrabban a száj és a szemek környékén jelentkeznek.

5. Fogyás

A Crohn-betegséggel diagnosztizáltak 20%-a étvágytalanságra panaszkodik, ami a testsúlyvesztés elsődleges kiváltó oka. A fogyást továbbá a felszívódás zavar, hányinger is tovább fokozza.

A Crohn-betegséggel nem érdemes játszadozni, ha tapasztalod a tünet együtteseket már egy egyszerű laboratóriumi vérvizsgálattal is ellenőrizhető. Tüneteit legtöbbször gyulladáscsökkentőkkel kezelik, de az étrendváltoztatás is ajánlott.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá