6 korai egészségügyi figyelmeztetés, amit egyetlen nőnek sem szabadna figyelmen kívül hagynia!

A szervezetünk folytonosan ki van téve különböző betegségek fenyegetéseinek, annak ellenére, hogy a legtöbben tudatosan tesznek azért, hogy egészségüket minél tovább megőrizzék. Sajnálatos módon a női szervezet sokkal érzékenyebben reagál az azt érő ingerekre, ezért a nőknek ajánlott fokozottabban odafigyelni magukra.

A nők szervezete hajlamosabb a mentális betegségek elszenvedésére, vegyük csak például a pszichés szorongást, ami a nők körében sokkal elterjedtebb, mint a férfiaknál. Mivel a nők szervezete különbözik a férfiak szervezetének felépítésétől, és gondolkodásmódjuk is merőben más, összegyűjtöttük azokat a legtipikusabb figyelmeztető jeleket, melyeket a női szervezet adhat, ha valamilyen problémát észlel.

1. Súlyos fejfájás

A legtöbb, lüktető típusú fejfájás oka a migrén, viszont ha más, migrénnel kapcsolatos tünetet nem észlelünk (pl. fényérzékenység, homályos látás, torz látás) akkor komoly orvosi vészhelyzetként kell kezelnünk, és ennek megfelelően ajánlott eljárnunk. A nők mintegy 5%-nál fordul elő artéria meszesedés, ami akár életveszélyes is lehet, és az agyat is nagymértékben károsíthatja. Ha ezt tapasztaljuk rögtön forduljunk orvoshoz megfelelő kezelésért, és ha dohányzunk azonnal mondjunk le róla.

2. Állandó puffadás és felfúvódás

Ennél a problémánál az állandó jelzőn van a lényeg. Sok menopauzás nő átél hasonló tüneteket, viszont ha 2-3 hétnél tovább is tartó alhasi és kismedencei fájdalommal és étvágytalansággal társul, akkor keressük fel orvosunkat. 70 nőből 1 petefészekrákkal küzd, melynek az előbb említettekhez hasonló tünetei vannak. Megoldásként az javasoljuk, hogy kerüld a problémákat okozó ételeket, fogyassz sok folyadékot és járj el szűrésekre.

3. Nagyfokú fáradtság

A krónikus fáradtság szindróma (CFS) olyan erős fáradtságérzettel jár, melyet semmiféle pihenés nem képes enyhíteni és okait gyakran más, a háttérben húzódó betegségekben kell keresnünk. A CFS tünetei közé tartozik az erős fejfájás, nyirokcsomók megduzzadása a nyaki és hónalj területeinél, depresszió, ízületi fájdalmak, memóriazavar. Enyhítésére ajánlott betartani egy pihentető alvást biztosító napirendet, kipróbálhatod a meditáció jótékony hatásait, és vitaminok szedése (B vitamin, magnézium, cink) is ajánlott.

4. Kiütések és duzzanatok az arc területén

A lupusz egy olyan krónikus autoimmun-betegség, mely számos szervet képes tönkretenni és tünetek tucatját képes okozni. A lupusszal diagnosztizált személyek 90%-a nő. Jelentkezhet még láz, fáradtság, hajhullás, vesegyulladások, légzésnehézségek és emésztőrendszeri problémák is.

5. Csomó a mell és hónalj területénél

A rák korai fázisában még nem jelentkeznek a rá jellemző tünetek, de ahogy a tumor fejlődésnek indul, csomókat tapasztalhatunk a mell és hónalj tájékán főleg a menstruáció lejárta után. A mellrák más lehetséges tünetei: mellfájdalmak, bőrirritáció, duzzadás. A Mayo Clinic szerint rendszeres mozgással, moderált alkoholbevitellel, nem dohányzással és káros anyagoktól való távolmaradással csökkenthetjük a mellrák kialakulásának kockázatát.

6. Derékfájdalom és gyulladás

Természetesen derékfájdalmak a férfiaknál is jelentkeznek, de ennek szövődményei sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a nőkre nézve. Például a nőknél sokkal valószínűbb, hogy egy gerinccsigolya nyomást gyakorol a gerincidegre, és ezzel károsodásokat okoz. Komoly derékfájdalom esetén forduljunk specialistához, mert nem elég csupán a fájdalomcsillapítók szedése, ki kell kezelni! Ha tehetjük, ne végezzünk kemény fizikai munkát, nyújtsunk sokat és kerüljük a gyulladást okozó ételeket.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá