A húgyhólyagrák 5 jele, amire minden nőnek érdemes odafigyelni!

A húgyhólyagot megtámadó rosszindulatú daganatos betegségről ritkán hallani, de ettől még létező probléma, amelynek jeleire nem árt odafigyelni.

Inkább a férfiakat veszélyezteti a kór, főként ha már elmúltak 65 évesek, de azért a fiatalabb korosztályúaknál is előfordulhat – mondta a NYU Langone Medical Center onkológusa, dr. Arjun Balar. A nők sem lehetnek teljesen nyugodtak, hiszen az Egyesült Államokban 18 ezer daganatos nőt kezelnek, akiknek megbetegedett a húgyhólyagjuk.

Ha ismerjük a betegség tüneteit, akkor nagyobb lesz a felépülés esélye. Lássuk, milyen jeleket kell felismerni.

1. Véres vizelet

Ez a leggyakoribb figyelmeztető jel, ami a húgyhólyag megbetegedésére utalhat. Sok nőt téveszthet meg, mivel a vizeletben lévő vércseppekkel kapcsolatban arra is lehetne gondolni, hogy a menstruáció miatt jelentek meg. Ilyen esetben a vérzés fájdalommentes.

A véres vizelet nem jelenti egyértelműen azt, hogy valaki rákos, de orvosi vizsgálatra mindenképp szükség lesz.

2. Húgyúti fertőzésre utaló tünetek

A húgyhólyagrák és a húgyúti fertőzések tünetei nagyban megegyeznek. Ezek a következők:

  • gyakori és sürgős vizelés;
  • inkontinencia problémák;
  • csípő, szúró érzés vizelés közben;

3. Megmagyarázhatatlan fájdalom

A fájdalom sok esetben az előrehaladott rákos betegség egyik tünete. Ha valaki ezt tapasztalja az alhasi, vagy medence tájékon, akkor forduljon orvoshoz, mert félő, hogy a betegség átterjedt a csontozatra.

4. Csökkenő étvágy

Ez is a rákos betegségek egyik tünete, mint ahogy a hirtelen testsúlyvesztés, a fáradékonyság, és a soványság. Hogy kiderüljön mi állhat az étvágytalanság hátterében, orvoshoz kell fordulni, mert az étvágytalanság mögött számos betegség is állhat.

5. Dohányzás

Igaz, hogy ez nem tünet, de meg kell említeni, mint a húgyhólyagrák egyik kiváltó okát. Egyes felmérések szerint a betegséggel diagnosztizált nők 50 százaléka dohányzik, ezért érdemes, amilyen gyorsan csak lehet, leszokni a füstölésről.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá