5 májkárosító élelmiszer, amit jobb ha mellőzöl a tányérodról!

A májad egy igazi hős, hiszen a nap 24 órájában azért robotol, hogy a környezetből, ételekből, italokból származó méreganyagoktól megszabadítsa a szervezetedet. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető legtisztább élelmiszereket fogyaszd, amelyekben nincs káros, ártalmas méreganyag.

Most lássuk azokat az élelmiszereket, anyagokat, amelyek jelentős mértékben ártanak a máj egészségének.

1. Alkohol

Köztudott, hogy a rendszeres alkoholfogyasztók többségénél nagy az esélye a májkárosodás kialakulásának. A máj egy ideig képes védekezni, de az alkoholos italokból származó acetaldehid nevű káros enzim túlzott felhalmozódása miatt a máj károsodhat. Ezért fontos, hogy alkoholos italok után igyál mindig egy kevés vizet, amely megakadályozza a káros enzim felhalmozódását.

2. Sült ételek

Ezek az ételek a máj elzsírosodását okozzák, mivel egy idő után a szerv képtelen megbirkózni a sok zsírral. Ezért érdemes párolni az ételeket, mert azzal nem kerül annyi káros zsírsav a májba.

3. Magas fruktóztartalmú élelmiszerek

A sok fruktózt tartalmazó élelmiszerek, édességek egy igazi szénhidrát bombaként hatnak a szervezetre, és úgynevezett lipogenezist idéznek elő, amely magas szintű zsírlerakódást okoz a szervezetben, ezáltal károsítva a májat. Ezért a édes, magas fruktóztartalommal bíró finomságokat kerüld el.

4. Magas sótartalmú italok, ételek

A sok só képes megemelni a vérnyomást, és a májat is károsíthatja. Ez ellen a C-vitamin segíthet, amely mérsékli a só ártalmas hatását, ezért a sós csipszek, ropik helyett fogyassz C-vitaminban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, ilyen az eper, a kelkáposzta, vagy a paprika.

5. Vörös húsok

A vörös húsok a nehezen emészthető élelmiszerek közé tartoznak, és mivel vasban igencsak gazdagok, egy idő után károsíthatják a májat. Ezért ha szereted is a vörös húst, csak mértékkel szabad fogyasztanod.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá