A 81 éves férfi utoljára ad különleges véréből, mellyel eddig 2,4 millió újszülött életét mentette meg

A múlt héten pénteken adott James Harrison utoljára vért. A most 81 éves ausztrál férfi hatvan éven keresztül minden héten beült a székbe, hogy vért adjon és ezzel 2,4 millió gyermek életét mentette meg.

James vérében ugyanis egy igen ritka Rh0(D)-immunoglobulin nevű anyag található. Ezzel az ellenanyaggal tudják kezelni az RH inkompatibilitást, írta a The Sydney Morning Herald.

Ez terhes nőknél fordulhat elő, és a magzat agykárosodásához vetéléshez illetve a magzat halálához is vezethet.

Senki sem tudja pontosan, miért pont James vérében találhatók ezek az antigének. Valószínűleg egy vérátömlesztés eredményeképpen, a férfin ugyanis 14 éves korában tüdőműtétet hajtottak végre és akkor 13 liter vért kapott egy donortól.

Néhány évvel később úgy döntött, ő is vért fog adni és ez 1954-ben volt. Abban az időben több Tízezer gyermek halt RH inkompatibilitás miatt.

Miután az orvosok felfedezték, hogy a férfi vérében jelen van az a bizonyos antigén, a csecsemők halálozási adatai már nem voltak annyira ijesztőek. A véréből kivont plazma segítségével az orvosok elkészítették az Anti-D nevű anyagot.

Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban 2,4 millió kisbaba életét mentették meg. A férfi unokája is közöttük volt.

James az elmúlt 60 éveben 1173 alkalommal adott vért. De az orvosok egy idő után úgy döntöttek, már itt az ideje nyugdíjba mennie. A véradás utolsó napját James nagyon szomorú napként élte meg. Egy hosszú utazás végére ért.

A good news story to end the week. James Harrison has selflessly made 1173 blood donations over the past 60 years that have saved the lives of an estimated 2.4 million Rh+ babies whose mums were Rh-. You can’t help but smile. Thank you James! https://t.co/EUJsR9kiRA pic.twitter.com/rQGdp34fOi

— Jenny Rollo (@DrJennyRollo) 2018. május 11.

James utoljára adott azon a napon vért és olyan hölgyek vették őt körül, akiknek véradásával ő segített és megmentette gyermekeik életét.

Csak csodálni tudjuk James-et, micsoda fantasztikus adomány – ezzel több millió kisbaba életét mentette meg. A világ mindig is hálás marad ezért!

Forrás:

csodalatos

Szólj hozzá