Ennyiért adják a roma menyasszonyt a bulgáriai lányvásáron

A Deutsche Welle német tévétársaság dokumentumfilmet készített Bulgáriában a romák által nyár végén szervezett menyasszony-vásárról, amelyet a Rodopi-hegységben található, Bachkovo kolostor parkolójában tartanak meg.

“Szép és jó lenne, ha én is úgy tudnék kimenni az utcára, mint a többi lány” – mesélte a riportfilm egyik szereplője, a 21 éves Maria. A fiatal lány csak a menyasszony-vásáron ismerkedhet férfiakkal, másként tilos randevúznia, mert a szülei attól félnek, hogy a lányuk elveszti a szüzességét, így nem fog kelleni egy roma férfinak sem a Kalaidzhi közösségben, ahol nagyon szigorú szabályok szerint élnek, például tilos egy fiúnak és lánynak is a közösségen kívül házastársat választani, és a szülők döntenek arról, hogy gyerekük kit vehet el, vagy kihez mehet férjhez.

Maria szerint a Kalaidzhi-i lányok szeretnének modern és szabad életet élni, főként ami a párválasztást illeti, de ez tilos. Ha pedig megszöknének és elmennének egy szórakozóhelyre, utána nagy bajba kerülnének.

A Bulgáriában lévő Kalaidzhi közösséghez mintegy 8 ezer roma tartozik, a fiataloknak megengedett az okostelefonok használata, és a lányok is úgy öltözködhetnek, ahogyan szeretnének, de ha szóba kerül a házasság, akkor máris megváltozik a helyzet.

A fiú szülei ugyanis pénzt kell adjanak a lány szüleinek, az összeg ezer eurónál kezdődik, és akár 10 ezer euróig is felmehet, a leendő ara szépségétől és tiszta erkölcsétől függően. A szokatlan vásár múltjáról nem sokat tudni, de egyesek szerint legalább 100 éves hagyománya van.

A Stara Zagora városában élő Gancho Iliev, aki szintén roma származású, de nem a Kalaidzhi közösség tagja, egy civilszervezetet működtet, amely különböző programok, tájékoztató kampányok készítésével foglalkozik. A céljuk az, hogy felvilágosítsák az említett közösség tagjait arra, hogy genetikai betegségek kialakulásához fog vezetni az, ha csak egymás között házasodnak a fiatalok, de a Kalaidzhi-i romákat ez hidegen hagyja, számukra a tradíciók megtartása a legfontosabb.

Forrás:

filantropikum

Szólj hozzá