Minden szelfijén látszott a rák tünete, mégsem vette észre – Ezt kellett volna figyelnie

Megosztotta történetét a világgal, hogy segíthessen másoknak.

A szelfiknek köszönheti az életét

Cloe Jordan életét a bikinis szelfik mentették meg. A lánynak elege volt abból, hogy a hasán látható nagy anyajegy elcsúfítja a fotóit, ezért műtéti úton akart tőle megszabadulni.

Amikor azonban bevallotta az orvosnak, hogy a folt egy ideje már nő és a színe is változott, a szakember további vizsgálatokat javasolt. Három hónappal később a biopszia kimutatta, hogy Cloénak melanomája van. Ez a bőrrák egyik leghalálosabb fajtája, ami ráadásul rohamosan terjedni kezdett a lány testében.

Cloét március tavaly márciusban műtötték meg, utána határozta el, hogy megosztja a történetét a nagyvilággal. „Ha csak egy embernek az életét is megmentem azzal, hogy kiállok a nyilvánosság elé, már megérte megjárnom a poklot.”

Elmondta, hogy születése óta ott van az anyajegy a hasán, de hiába kezdett tavaly nyáron változni a színe, mérete, nem figyelt oda rá. „Nagyobb és sötétebb lett, de még ez sem volt elég figyelmeztetés számomra. Csak januárban mentem el orvoshoz, akkor is azért, mert zavart, hogy elcsúfítja a bikinis, fehérneműs szelfijeimet. Nem az egészségem miatt aggódtam, hanem a kinézetem miatt. Tulajdonképpen a szelfiknek köszönhetem, hogy még élek.”

A melanoma

A melanoma rendkívül rosszindulatú ráktípus, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Gyorsan áttéteket képez a testben, ahol tovább növekszik és roncsolja a szöveteket. Számos körülmény előidézheti, például a védőkrém nélküli, hosszan tartó napozás vagy a túlzásba vitt szoláriumozás. Vannak persze kivételek: Cloe például állítása szerint egy kezén meg tudja számolni, hányszor volt szoláriumban, ráadásul nem kifejezetten szeret napozni sem.

Fontos az önvizsgálat

A melanoma esetében életmentő lehet a rendszeres és nagy odafigyeléssel végzett önvizsgálat. Ilyenkor elsősorban az ún. “ABCDE” szabályt kell szem előtt tartani, vagyis a következő szempontok alapján kell figyelni az anyagjegyeket:

A – aszimmetria, vagyis hogy mennyire szabálytalan az alakja az adott elváltozásnak, van-e benne göb

B – border, azaz határ: élesen elkülönül-e az elváltozás az ép környezetétől, vagy elmosódott a határ

C – colour, szín: a melanómákra jellemző, hogy nem homogén színezetűek, hanem különböző színárnyalatokat mutatnak

D – diamater, átmérő: a 6 mm-nél nagyobb anyajegyekből nagyobb valószínűséggel alakul ki melanóma, így az elváltozás kiterjedése fontos

E – enlarging, vagy növekvő: növekszik-e az elváltozás mérete

Ha az önvizsgálat során valamelyik anyajegyünk bármelyik, előző oldalon említett szabályt “megszegi”, érdemes orvoshoz fordulni. Gyanús jel lehet, ha az alakja, színe megváltozik, mint például, Cloénál, de azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, ha egy egyébként lapos anyajegy tapintható, kidudorodó lesz. A viszketés, illetve a vérzés, levedzés is rosszindulatú folyamatra utalhat.

Forrás:

femcafe

Szólj hozzá