Megölte férjét mert megerőszakolta: “A rokonai tépték le rólam a ruhát, hogy megerőszakoljon”

19 éves szudáni lányt ítéltek halálra, miután leszúrta a férfit, akivel a családja házasságra kényszerítette.

Noura Hussein a CNN-nek beszél először arról, mi késztette arra, hogy megölje az erőszakos férfit.

A fiatal lány ügye vitákat eredményezett a nemi erőszakkal kapcsolatosan Szudánban, ahol akár 10 évesen is házasságot köthetnek és legális a nemi erőszak.

A tárgyalás utolsó szakaszában a tárgyalóterem megtelt a lány támogatóival és amikor a bíró kimondta az ítéletet, az emberek megrohamozták a bíróságot. A fiú családja elutasította azt a lehetőséget, hogy a lány bocsánatot nyerjen valamint, hogy pénzbeli kártérítést kapjon. Követelték Noura Hussein kivégzését.

A 19 éves lány jelenleg az omdurmani börtönben tartózkodik, fellebbezésére várva. A CNN-nek adott interjúban elmeséli hogyan jutott el oda, hogy megölje erőszakos férjét.

“Azt mondta a szüleimnek, hogy 8.-dikos korom óta el akar venni feleségül. Becsaptak, pont miután letettem az év végi vizsgáimat az általános iskolában. Egy hét után megkért, de én első perctől elutasítottam. Közöltem velük, hogy nem házasodni akarok, hanem tanulni. Szemtől szembe is elmondtam neki, hogy nem akarok összeházasodni vele. Elszöktem a nagynénémhez, de néhány napon belül hazavittek és megtörtént a vallásos ceremónia, két héttel a lánykérés után. Ezt követően többet nem beszéltem vele. Mikor hozzánk jött, elmentem otthonról. Megmondtam, hogy nem kell nekem. Az esküvő 3 évvel később volt, miután lejártak a vizsgáim. Tiszteletben tartották az összes hagyományt- a családja gazdag, de nem kaptam semmit tőle. Nagyon dühös voltam. Nem aludtam. Ültem és a halálon gondolkodtam. Mikor mellette voltam nekifogtam sírni. Az autóban próbált közel kerülni hozzám. A nászéjszakán bezárkóztam egy szobába és felöltözve aludtam.” – nyilatkozta Noura a CNN-nek.

A lány szerint ez több napig is eltartott.

“Lemondtam az evésről és arról, hogy elhagyjam a szobát. Harmadik nap kérte, hogy menjek ki, de én elutasítottam. Azután észrevettem, hogy az ajtó zárva volt. A kilencedik napon eljöttek a rokonai. A nagybátyja azt mondta, hogy menjek a hálószobába, de nem mentem, mire ő kivonszolt és az unokatestvére megütött. Letépték a ruháimat és lefogtak, majd a férjem megerőszakolt, annak ellenére, hogy sikoltoztam és sírtam. Aztán a rokonai elmentek. Második nap megint megpróbált megerőszakolni. Harcoltam vele és találtam egy kést a párna alatt. Megvágtam a kezét és a válla környékén. Hazaszaladtam a szüleimhez, de már nem emlékszem, hogyan jutottam el oda, de a kés még minidig rajtam volt. Arról álmodtam, hogy jogot tanulok és majd férjhez megyek. Az volt az álmom, hogy bírónő leszek.” – tette hozzá.

Frissítés: Nourát jelenleg Szudán legnagyobb női börtönében tartják fogva. Az Omdurman Women’s Prisonban igen rosszak a körülmények, az épület 30-50 nő befogadására képes, ezzel ellentétben tízszer több nőt tartanak itt fogva, silány körülmények között.

A halálbüntetését nemrég öt év börtönre ítélték, azután, hogy az egész világ összefogott, hogy megmentsék a lány életét.

Forrás:

twice

Szólj hozzá