Ez az oka, hogy a Disney mesékben ugyanúgy halnak meg a főgonoszok

Nem öncélú a dolog.

Közös vonások a Disney mesékben

A Disney mesék híresek arról, hogy rengeteg visszatérő elem van bennük. Ilyen például a hercegnők és a hercegek szerepeltetése, az, hogy a főszereplőnek kiskorában meghal az édesanyja, illetve, hogy a hős veszélyekkel teli kalandokra indul.

A Cosmopolitan a közelmúltban egy újabb közös vonásra hívta fel a figyelmet, mégpedig arra, hogy a gonosztevők (legalábbis a nagy részük) ugyanúgy halnak meg: leesnek valamilyen magas helyről.

Emlékszel? A szépség és a szörnyetegben Gaston, akinél önzőbb, nagyképűbb idiótát még nem látott a világ, leesett az elvarázsolt kastély tetejéről. A Tarzanban Clayton éppen főhősünkkel verekszik a fák indái között, ám néhány rossz mozdulatnak köszönhetően a mélybe hull – de úgy, hogy közben kvázi felakasztja magát. Péter Pán esküdt ellensége, Hook kapitány se járt jobban: ő harc közben zuhan le egy vitorláról, egyenesen egy krokodil szájába.

Az oroszlánkirály rosszfiúja, Zordon egy szikláról pottyan a biztos halálba, és bár Szimba megmenthette volna, inkább hagyta elpusztulni. Végül pedig jusson eszetekbe Frollo, Quasimodo kínzója, aki a mese címében is szereplő Notre Dame tetején volt elég óvatlan ahhoz, hogy a földön végezze.

Nem sorolunk fel mindent, ebben a videóban össze vannak gyűjtve a halálesetek:

Ezért zuhan le az összes rosszfiú

Az ismétlés egyik legalapvetőbb indoka a Disney nyilvánvaló szokásából ered, amiről már mi is beszéltünk: szeretnek visszatérő elemeket alkalmazni, ha úgy tetszik, újrahasznosítani. Ennél azonban vannak részletesebb, komolyabban vehető magyarázatok is, szám szerint kettő.

Az egyik szerint a zuhanás általi halált a kisgyerekek is nyugodtan nézhetik. Nem folyik literszámra a vér, nem sülnek el fegyverek, ráadásul a kamera soha nem mutatja a pillanatot, amikor a test földet ér. Ennek ellenére egyértelmű, hogy a gonosz meghalt, lezuhant.

A másik, hogy a zuhanás meggátolja a hősöket attól, hogy gyilkosokká váljanak. Bár a gonosztevők mind a velük folytatott harc közben esnek el, tulajdonképpen egyiküket se ők ölik meg. Sőt számtalan esetben megpróbálják megmenteni ellenségük életét – gondoljatok csak arra, Tarzan hogy igyekezett figyelmeztetni Claytont arra, hogy ha nem vigyáz, megfojtja magát az indákkal.

Szóval, most már értitek. Logikus, nem? Nem véletlenül szeretjük annyira a Disney meséket: remek érzékkel készítik őket.

Forrás:

femcafe

Szólj hozzá